Artikel FD Selections: De bezem door de uitvoerders!

image_pdf

Vorige week verschenen 54 vragen en antwoorden over de introductie van de Algemene PensioenInstelling. Die gaat er namelijk ooit een keer komen.
Dit is een gevolg van de IORP-richtlijn uit 2003, die in 2005 is/moest geïmplementeerd en mede tegemoet moet komen aan verdergaande Europese internationalisering.
Luxemburg, België, het VK en Ierland hebben al sinds 2005/6 IORP-vehikels. De API, die het meest beantwoordt aan ons DB-systeem, komt misschien zo rond 2015/16 (dat zal dus wel 2017/18 worden).

…..als alle DB-regelingen hun laatste adem uitblazen?! Maar verder schieten we lekker op.

Nou vind ik het prima dat we naast Opf’s, Bpf’s, Bpr’s, verzekeraars, multi-Opf’s (er is geen enkel écht multi-Opf overigens) en PPI’s ook nog een API krijgen. En er zal ook nog wel een keer een bancaire mogelijkheid bijkomen.
Dan krijgen we API’s sec (een soort verzekeraar die in tegenstelling tot een PPI wel uitkeringsovereenkomsten mag uitvoeren) en pensioenfondsen die als API fungeren.
En dat wellicht ook nog als coöperatieve verenigingsvorm….pfff!

Maar misschien is het inmiddels verstandiger om de API sec niet te introduceren en eerst eens flink de bezem door de soorten uitvoerder te halen. We hebben pensioenvehikels om het pensioen van werknemers uit te voeren. Het zal een werknemer een biet zijn van wie hij zijn/haar pensioen krijgt immers!

Een vehikel dat gewoon alles mag en niets moet lijkt mij dus het streven. Hoe je het noemt maakt mij niet zoveel uit. Doe maar een PB: pensioenbank. Dat snapt namelijk iedereen.

We hebben de afgelopen decennia dan wel een prachtig pensioenstelsel gebouwd met veel – verplichte – deelname en een giga-pensioenvermogen. Maar nu zich inmiddels de echte volwassen pensioenwereld heeft aangediend: opbouw én uitkeringen, andere maatschappelijke wensen en eisen door werkgevers/werknemers/ZZP-ers, nieuwe IT-/communicatiemogelijkheden, geven we niet thuis. Pensioeninhoudelijk niet gezien het PensioenAkkoord en FTK, qua uitvoerders dus niet en qua communicatie al helemáál niet (ja, een PensioenRegister, …waar niemand komt en dat niet als leading communicatietool wordt gepromoot).

Dat we nog op plaats 2 van de wereldranglijst staan is nog zwaar overschat. Stilstand is namelijk achteruitgang. En we staan dus al sinds 2003 stil. Daar kunnen geen 54 Aapjesvragen en antwoorden tegenop!

Zo, mijn laatste column van 2012. Laten we in 2013 nu eens echt aan de slag gaan met als doel om zo snel mogelijk weer nummer 1 van de wereld te worden! Ik blijf u informeren. Wel kritisch inderdaad!

Theo Gommer
Over Theo

Mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group, bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en bij de Visitatie Commissie Pensioenfondsen. Hij was tot 2018 voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als [...]

Bekijk profiel