Artikel Overgeld.nl: Slechte Pensioencommunicatie is je eigen schuld!

image_pdf

“Ik snap er eigenlijk niets (meer) van”, hoor ik steeds vaker. “Ik lees zoveel over pensioen en er zijn zoveel wijzigingen, plannen, hernieuwde plannen, PensioenAkkoorden en weet ik wat allemaal. Ik zie door de bomen het bos niet meer”.

Ik snap dat iedere niet-professional een beetje ‘pensioen-moe’ aan het worden is en het vaak niet meer kan plaatsen. Hoe daar dus mee om te gaan?

 

Allereerst is van belang om te weten dat er een wetsvoorstel pensioencommunicatie ligt. De impact hiervan is drieledig: alles gaat digitaal vanaf nu, de werkgever wordt de ‘spil’ en informatie moet makkelijk te vinden zijn, daarvoor wordt – als het goed is – www.mijnpensioenoverzicht.nl ingezet (en ook de sites van je werkgever en je pensioenfonds/verzekeraar).

 

Dan resten er nog maar twee dingen; pensioen is – nog steeds – gewoon een ‘zak met geld’. Hoe meer geld er in zit, hoe hoger je pensioen. Bijvoorbeeld de dekkingsgraad. 100% is wat je nodig hebt als pensioenfonds (dan kun je alle pensioenen betalen), 105% moet voor een minimaal buffertje, en 120% (dat is dus ‘meer’) als het ook inflatie-vast kan worden gehouden. Hoezo moeilijk?

 

Idem waardeoverdracht: tot 40 jaar altijd doen, na 55-60 niet meer tenzij en zit je er tussenin, dan goed bekijken – en je laten adviseren, en bij twijfel wel doen. Dan heb je alles bij elkaar immers.

 

Verder, de andere pijler van pensioencommunicatie, het gaat maar om één vraag: hoeveel krijg ik (vanaf wanneer). Dat is de kernvraag dus. Hoeveel pensioen krijg ik, vanaf wanneer. En vervolgens, is dat geld er?

 

Is de dekkingsgraad onder de 100%, dan is het wel beloofd (toegezegd) maar is het geld er niet. Zit ik er boven, dan is het er wel. Beide zijn overigens momentopnames (maar laten we eerlijk zijn, als je 47 bent, dan zal het je toch een biet zijn wat de dekkingsgraad op dat moment is??). Bij verzekeraars en PPI’s is het geld er altijd wel natuurlijk.

 

En hoeveel pensioen je krijgt vind je dus op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staan al je pensioenrechten keurig bij elkaar, inclusief AOW. Daarna is het een kwestie van zelf verantwoordelijk zijn. Tellen hoeveel het is, onderzoeken of je nog meer ‘pensioen’ hebt (dat kan een ‘gouden handdruk’ zijn die je ooit hebt gehad, een lijfrentepolis of gewoon spaargeld). En dan het huishoudboekje ernaast leggen om te kijken of je rond kunt komen later.

 

Alle andere zaken, van PensioenAkkoord, tot FTK en de Wet VPB hoef je echt niet te weten. Voer voor deskundigen.

Nu de meeste wijzigingen zijn doorgevoerd (prepensioen en zo bestaat niet meer, 65 jaar is 67 jaar geworden etc.), is 2014 een mooi jaar om de uitdaging ‘met je pensioen’ aan te gaan. En daarna iedere 3 á 5 jaar eens goed tegen het licht te houden.

“Daar heb ik geen zin in”, hoor ik dan ook vaak. Tja, dan doe je het niet. Je hebt jezelf er mee. Dan zie je vanzelf als je 67 (of 68 of 69) bent, hoeveel je krijgt. En dat zal dan wel tegenvallen.

 

Pensioencommunicatie is dus primair je eigen verantwoordelijkheid nemen. En kom je iets tegen dat je niet direct snapt? Even googlelen en anders ‘iemand’ vragen. Ook eigen verantwoordelijkheid dus.

 

Dat geldt uiteraard ook voor de werkgever (en vooral HR en P&O), die ‘verantwoordelijkheid’. En voor alle pensioenuitvoerders. En natuurlijk vooral ook voor pensioenadviseurs (vanaf 1 januari 2014 zijn er nog ‘maar’ 1.076 vergunninghouders pensioenadvies), vooral die van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Dat zijn de beste. Als voorzitter durf ik dat wel te stellen!

Theo Gommer
Over Theo

Mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group, bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en bij de Visitatie Commissie Pensioenfondsen. Hij was tot 2018 voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als [...]

Bekijk profiel