Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Deeleconomie, wat betekent het voor verzekeringen?

Waarom iets kopen als je het ook kan lenen? Bezit is niet meer belangrijk, we willen zaken kunnen gebruiken. In ruil daar voor mogen anderen onze zaken gebruiken. De deeleconomie is een feit. Wat zijn de gevolgen voor verzekeringen?

De ontwikkeling

Huren en lenen is van alle tijden. De deeleconomie doet eigenlijk niets anders. Toch is deze ontwikkeling van een heel andere orde. Dat komt doordat internet, smartphones en apps steeds meer gewoongoed worden. Doordat deze technologische ontwikkelingen nu beschikbaar zijn, ontwikkelt de deeleconomie zich heel snel.

Waar lenen eerst via direct contact ging, gaat het nu via internet. Er wordt een andere vaak professionele partij gebruikt om zaken van anderen te kunnen lenen. Ik leen niet meer even de heggenschaar van de buurman, maar via een app van een vreemde die twee straten verder woont.

De particuliere verzekeraar

De inboedelverzekeraar verzekert onze particuliere inboedel. Niet de inventaris van ons eigen bedrijf. De vraag die de verzekeraar zich stelt is: is de uitgeleende heggenschaar nog een particuliere zaak of is hij zakelijk geworden omdat hij via een andere organisatie wordt uitgeleend? Een adviseur die een risico-analyse uitvoert, zal zijn klant moeten vragen of hij actief is in de deeleconomie. Als dat zo is dan moet de adviseur zich afvragen of de particuliere verzekeringen dekking geven voor deelname hieraan.

In dat geval moet een verzekeraar gekozen worden die bereid is dekking hiervoor te geven. Makkelijker gezegd dan gedaan, op dit moment zijn er nog heel weinig verzekeraars die hun polisvoorwaarden hierop aanpassen.

In sommige gevallen is eventuele schade verzekerd bij de bedenker van het concept. Deze situatie doet zich voor bij Airbnb.

In het door het Verbond van Verzekeraars (Verbond) uitgegeven Position Paper (zie de externe link) geeft het Verbond aan voorstander te zijn van het aanbieden van verzekeringsproducten voor de deeleconomie.

De producten

Inmiddels heeft één verzekeraar een polis aangekondigd die rekening houdt met de deeleconomie. Ook zijn er verzekeraars die hebben aangekondigd met een product te komen dat geschikt is voor de organisaties die participatie in deeleconomie willen regelen. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering voor de organisatie die de aansprakelijkheid voor schade aan derden regelt als de reguliere polissen geen dekking geven. Ook kan worden gedacht aan een dekking voor de schade aan de uitgeleende goederen.

Voorbeelden

In het Position Paper geeft het Verbond een overzicht van organisaties die nu al bezig zijn met de deeleconomie. Bijvoorbeeld Snappcar brengt mensen met en zonder auto bij elkaar. Als de auto via Snappcar wordt verhuurd is er automatisch een verzekering voor schade, pech, vernieling en diefstal. Maar deze verzekering is weer niet van kracht als een auto buiten Snappcar om wordt verhuurd.

Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships