Echtscheiding naar Pools recht

Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat op een echtscheiding Pools recht van toepassing is en onder toepassing van dat recht de huwelijkse schulden verdeeld moeten worden.

Een echtpaar dat in echtscheiding ligt heeft de gewone verblijfplaats in Nederland. Op het huwelijk is Pools recht van toepassing. Op grond van die regels ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen die tijdens het huwelijk worden verkregen en bestaat voor schulden aangegaan voor alledaagse behoeften een hoofdelijke aansprakelijkheid.

Een partner vindt de dat ten onrechte de schulden zijn toebedeeld, omdat daar in Polen een specifieke procedure voor zou gelden en dat de schulden onvoldoende zijn onderbouwd. Bovendien zouden ze gelet op de aard van de schulden bij de andere partner horen. Het gerechtshof vindt dat de schulden die vooral bestaan uit aanslagen van de belastingdienst om huur-, kinder- en zorgtoeslag en wegenbelasting (terug) te betalen echter juist schulden voor alledaagse behoeften zijn. De partners moeten de schulden dus voor de helft ieder dragen.