Fraude bij claim na autodiefstal

Rechtbank Noord-Holland oordeelt over een verzoek tot ongedaan maken van een registratie in het frauderegister.

Er is een autoverzekering afgesloten voor een Audi A5. Op enig moment doet verzekerde aangifte van diefstal en vult bij verzekeraar een 'Verklaring inzake diefstal object' in.

De auto zou 's avonds geparkeerd zijn rond 20:30 uur waarna de diefstal de volgende dag rond 12:00 uur zou zijn ontdekt. De auto wordt enkele weken later teruggevonden met ernstige motorschade.

Na expertise wijst verzekeraar de claim af vanwege opzettelijke misleiding. Verzekerde is niet eerlijk geweest over de kilometerstand die invloed heeft op de dagwaarde, de sleutels zijn bovendien nog na de aangegeven diefstal in de buurt van de auto geweest, de beveiliging heeft niet gewerkt en de motorschade moet al aanwezig zijn geweest voor de diefstaldatum.

Verzekerde wil niet dat de CIS-registratie gehandhaafd blijft. Dat zou niet gerechtvaardigd zijn gelet op zijn belang en dat van verzekeraar en in strijd met de proportionaliteit. Ook is hij door verzekeraar onvoldoende gehoord. Rechtbank Noord-Holland vindt in kort geding de registratie wel terecht. Er blijkt voldoende van onjuiste verklaringen en dat de motor al ernstige storingen had. Er worden onvoldoende argumenten gegeven door verzekerde om aan te nemen dat de conclusie van de expert onjuist is geweest.