Geen schade door onjuiste verwerking reverse-stock-split

Het Kifid heeft op 26 september 2019 uitspraak gedaan of een onjuiste verwerking van een reverse-stock-split schade tot gevolg heeft gehad.

Belanghebbende heeft een beleggersrekening bij een financiële instelling. In verband met een reverse-stock-split zijn van een specifieke belegging 1500 aandelen afgeboekt van zijn beleggingsrekening. Hiervoor zijn 1500 andere hiervan afgeleide aandelen bijgeschreven. Dat zijn echter 734 aandelen te veel.

 

Belanghebbende heeft de 1500 aandelen nog dezelfde dag verkocht. De financiële instelling heeft haar vergissing vervolgens recht gezet, door de reverse-stock-split juist te boeken. Teneinde echter de shortpositie – ontstaan door de verkooptransactie van belanghebbende – ongedaan te maken heeft de financiële instelling 734 aandelen bijgekocht.

 

Belanghebbende vordert van de financiële instelling een schadevergoeding van

€ 1.057, zijnde het door belanghebbende geschatte beleggingsverlies. Volgens belanghebbende is de financiële instelling tekortgeschoten door de onjuiste verwerking van de reverse-stock-split en doordat er een shortpositie op zijn rekening is ontstaan terwijl shortposities op zijn type rekening niet toegestaan zijn.

 

Het Kifid oordeelt dat de financiële instelling tekort is geschoten. Shortposities zijn niet toegestaan bij het type beleggingsrekening van belanghebbende. Door de verkooporders desondanks uit te voeren heeft de financiële instelling in strijd met de overeenkomst met belanghebbende gehandeld.

 

De vordering van belanghebbende wordt echter afgewezen omdat geen schade is ontstaan: de aandelen zijn bijgekocht tegen een lagere koers dan de koers ten tijde van verkoop.