Ingezonden brief Het Financieele Dagblad: Spaarloon niet alleen vrijgegeven, maar ook afgeschaft!

image_pdf

Agnes Jongerius (FD 28 oktober) heeft het wat mij betreft helemaal bij het rechte eind! Alle spaarloongelden moeten per direct vrijgegeven worden. Dat is juist nú goed voor de economie. Ze vergeet alleen de volgende stap. En dat is om vervolgens het spaarloon af te schaffen. 2009 is het laatste jaar dat nog gebruik gemaakt kan worden van de spaarloonregeling. Spaarloon is niet meer van deze tijd, het biedt namelijk dubbele fiscale aftrek. Terwijl het modernere levensloop (en ook pensioen en lijfrente) alleen een uitstelfaciliteit gegeven: inleg onbelast, uitkering te zijner tijd belast. Zo hoort het. Spaarloon is van oude tijden en belemmert ook nog eens het succes van de levensloopregeling.
Pas ruim boven 2x modaal en na een termijn van 10 jaar is levensloop aantrekkelijker dan spaarloon, althans sec cijfermatig gezien. We moeten met z’n allen – en dat heeft de economie gezien de huidige crisis én de vergrijzing ook nodig – langer werken. Om dat vol te houden is levensloop bedacht, een prima én eenvoudige regeling. Als iemand toch eerder dan pas met 65 wil stoppen met werken kan levensloop ook daarvoor gebruikt worden. Spaarloon belemmert dit alles. Deskundigen als Bovenberg en Conneman (en anderen) hebben dit alles al bedacht, geschreven en geadviseerd, maar het Kabinet draalt. Ten onrechte. De oproep van Jongerius geeft gelukkig hét moment om door te pakken. Als er nog moet worden getwijfeld, begin dan met mogelijk te maken dat naast spaarloon ook gebruik gemaakt kan worden van levensloop. Dat is stap 1, het volledig afschaffen van spaarloon kan daarna als stap 2. O ja, voor de zekerheid: de lijfrenteaftrek, waarvoor spaarloon vaak wordt aangewend, blijft gelijk, of je dat nu met spaarloon financiert of niet! Kom op, minister Bos, u heeft de flow, pak deze uitdaging ook eens op!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Theo Gommer
Over Theo

Mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group, bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en bij de Visitatie Commissie Pensioenfondsen. Hij was tot 2018 voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als [...]

Bekijk profiel