Kamervragen over partneralimentatie

De staatssecretaris van Financiën beantwoordt Kamervragen over de verlaging van het aftrektarief van alimentatie.

Door de versnelde afbouw van het aftrektarief van persoonsgebonden aftrekposten, vermindert de aftrek voor alimentatieplichtigen. In antwoord op Kamer vragen schetst de staatssecretaris nog eens het nieuwe systeem en wie daardoor getroffen wordt. Kennelijk wordt 28% van de alimentatieplichtigen daardoor getroffen. In antwoord op de vraag of dit niet zal leiden tot neerwaartse herziening van de partneralimentatie wijst de staatssecretaris erop dat bij de aanvraag van zo’n herziening ook kan blijken dat de alimentatieplichtige een hoger inkomen heeft.

Een tijdelijke toename van herzieningszaken wordt niet als problematisch gezien. De staatssecretaris ziet vooralsnog geen aanleiding tot maatregelen om de gevolgen van de wijziging te voorkomen. Tsja, nogal optimistisch natuurlijk. Het verlagen van het aftrektarief is fiscaal dogmatisch al een gedrocht. Het is immers niet meer dan logisch dat als je het toptarief moet betalen je ook aftrekposten tegen dat tarief mag verrekenen. Je wordt ook al dubbel gestraft door de afbouw van de heffingskortingen. Ook dat is al heel raar. De arbeidskorting staat immers tegenover kosten die je maakt voor de bron van inkomen. Het is natuurlijk niet zo dat als je een hoger inkomen hebt, geen kosten maakt om die te krijgen. Bovendien heeft het een buitengewoon demotiverend effect. Reken maar uit dat je boven een bepaald inkomen je nog eens achter je oren moet krabben om aan het werk te gaan in plaats van thuis te blijven. De belastingdruk door de afbouw van de heffingskorting is absurd.

Voor de alimentatie geldt natuurlijk vaak dat die hoog is vastgesteld, omdat er veel verdiend werd. Dat vele verdienen en dus nooit thuis zijn, is regelmatig de oorzaak geweest van een scheiding. En nu wordt doodleuk het aftrektarief afgebouwd.

O ja, en als je nog wel wat over gehouden hebt, teer je ook in door de box 3-heffing. Werken moet lonen is toch ook een motto van het Kabinet, ook voor die volgens de staatssecretaris kennelijk niet zielige 28%?