Kifid 2019-517: Bewijslast informatieverstrekking opzegging verpande risicoverzekering

Een consument heeft een overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan een beleggingshypotheek met beleggersrekening.

 

De consument stelt dat hij in 2011 de verzekeraar heeft gevraagd of deze risicoverzekering kon worden beëindigd. De reactie van de verzekeraar was dat dit, gezien de verpanding van de verzekering niet mogelijk was. De verzekeraar zou echter verzuimd hebben de consument te informeren dat het stopzetten van de risicoverzekering wel mogelijk zou zijn als de geldverstrekking hiermee zou instemmen. Hiermee zou de verzekeraar zijn zorgplicht hebben geschonden.

De verzekeraar betwijfelt dat.

De Geschillencommissie stelt dat niet gebleken dat de consument al eerder dan in 2018 op de hoogte was van het feit dat de verzekering met instemming van de hypotheekverstrekker opgezegd kon worden. Echter. Gezien het feit dat de consument van oordeel is dat de verzekeraar aansprakelijk is, moet de consument dit op grond van de wet ook bewijzen. Ook moet de consument bewijzen dat de riscoverzekering in 2011 met toestemming van de hypotheekverstrekker opgezegd had mogen worden.  Aangezien de consument verder geen bewijs heeft overlegd, wordt zijn vordering afgewezen.

Hans Swagten
Over Hans

Drs. Hans C.G. Swagten CPC is pensioeneconoom en Certified Pension Consultant (CPC). Hij heeft een ruime ervaring in pensioenadvisering en treedt regelmatig als docent op bij verschillende pensioenopleidingen. Daarnaast is hij voorzitter van de Examencommissie van de MPLA van Oysterwyck [...]

Bekijk profiel