Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Kifid: voorwaarden annuleringsverzekering onredelijk

Ouders boeken een reis en verblijf om een huwelijksjubileum te vieren met (schoon)kinderen. De reis werd geannuleerd wegens ziekte van één van de ouders. De kinderen waren niet meeverzekerd op de annuleringsverzekering.

De ouders betaalden de gehele reis en het verblijf. De verzekeraar wil slechts een deel vergoeden. De klant dient hierop een klacht in tegen de verzekeraar. Het Kifid heeft hierover op 28 oktober 2016 een uitspraak gedaan.

 

De casus
De Consument heeft een vakantiewoning in Schotland geboekt en de boottocht voor de reis er naartoe. Om het 35-jarig huwelijk van de ouders te vieren zijn ook drie (schoon)kinderen uitgenodigd. De ouders dragen alle kosten. De reis wordt geannuleerd wegens ernstige ziekte van de vrouwelijke ouder.

In de polisvoorwaarden staat:
“Let op! Heeft de annulering betrekking op een door u geboekte reis met meerdere personen die niet allemaal bij ons verzekerd zijn? Dan vergoeden wij bij annulering de annuleringskosten van de verzekerde(n) in verhouding tot het totaal van het aantal personen van deze reis.”.

Op de polis zijn alleen het echtpaar als verzekerden genoemd.

De verzekeraar keert globaal 2/5e van de schade uit.

De klacht
De klager vordert volledige vergoeding. Omdat hij alle kosten betaald heeft, is het redelijk dat de verzekeraar deze volledig vergoedt. Het argument daarvoor is, dat als hij het huis had gehuurd en ter plaatse enkele gasten had ontvangen, de kosten volledig vergoed zouden zijn.

Standpunt van de verzekeraar
De verzekeraar verwijst naar de polisvoorwaarden. Daarnaast had verzekerde een aanvullende dekking kunnen afsluiten met een groepsclausule.

De uitspraak
Toepassing van de polisvoorwaarden levert een onredelijk resultaat op, aldus het Kifid. Dat een aanvullende verzekering afgesloten kan worden verandert daar niets aan. De ouders betalen alle kosten van de familiereis. De reis wordt door een gedekte gebeurtenis geannuleerd. Bovendien stelt het Kifid: “Uitgenodigde familieleden zijn er doorgaans niet op bedacht zelf een reis-/annuleringsverzekering te sluiten, omdat reis en verblijf hun worden aangeboden. In de hier bedoelde gevallen gaat het doorgaans om kosten waarvan de hoogte niet zonder meer wordt bepaald door het aantal personen.” Daarbij wordt gedoeld op het huren van een vakantiehuisje, waar 6 personen kunnen overnachten.

De conclusie is dat de verzekeraar in redelijkheid en billijkheid de hele reissom moet vergoeden.

Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships