Laatste antwoorden Uitfasering pensioen in eigen beheer: een schande!

image_pdf

Op de valreep komt Staatssecretaris Wiebes met z’n laatste twee antwoorden. Hoe zit het met een onbepaald verzekerd deel en met het terughalen naar de eigen BV na 1 juli 2017?

Beide vragen beantwoord Wiebes negatief. De argumenten zijn en zeer kwestieus en de facto onjuist.

Terwijl hij in de brief van 13 april, althans zo leek het nu, bedoelde dat de BV altijd tot de totale pensioenaanspraak in eigen beheer moet en dus mag aanvullen, bedoelde hij klaarblijkelijk tot maximaal het deel in eigen beheer, nádat rekening is gehouden met de inbouw van het verzekerd kapitaal.

Met andere woorden, het deel in eigen beheer kan alleen maar lager worden!

Verder stelt hij op basis van allerlei argumenten – van ‘weglekrisico’, belegging in dat ‘ene’ bedrijf (de eigen BV), risicospreiding, onvoldoende middelen en zelfs een ‘lening van de DGA van de BV’.

Dat zijn allemaal valide argumenten waarom pensioen in eigen beheer niet meer kan. Maar de vraag gaat over opgebouwd pensioen in eigen beheer tot 30 juni 2017, toen het wél kon op grond van de bestaande wetgeving.

Kortom, Wiebes weet het ook niet meer en ‘lult’ zich overal maar een beetje uit. Een schande! Ook een schande dat de Eerste Kamer dit laat gebeuren.

Theo Gommer
Over Theo

Mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group, bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en bij de Visitatie Commissie Pensioenfondsen. Hij was tot 2018 voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als [...]

Bekijk profiel