Leeftijdsdiscriminatie verboden bij pensioenontslag

image_pdf

De KLM mag grondmedewerkers niet ontslaan vóór de standaard pensioen leeftijd van 65 jaar – inmiddels AOW-leeftijd en/of 67 jaar -, ook al staat in het voor hen geldende pensioenreglement een pensioenleeftijd van 63 jaar. Mede omdat het alleen gold voor werknemers van voor 1950 was het argument van de KLM om een ‘goede doorstroming in het kader van persoonssamenstelling te bewerkstellingen en/of ontslag van jongere medewerkers voorkomen niet valide. Dat lag in het verleden anders bij pensioenontslag voor vliegers ( op 56 jaar), gezien hun specifieke functie. Hier ging het echter om ‘gewone’ grondmedewerkers.

Commentaar

Nu de pensioenleeftijd steeds verder opschuift én langer doorwerken juist wenselijk is, ontstaat er steeds vaker discussie inzake langer doorwerken. In plaats van het op een procedure te laten aankomen lijkt het wenselijker met (individuele) werknemers afspraken te maken.

Pensioenontslag voor de AOW-gerechtigde leeftijd is feitelijk niet mogelijk, maar ook ontslag op de AOW-leeftijd als de pensioenleeftijd in het pensioenovereenkomst hoger ligt, lijkt steeds lastiger. Dat lijkt ook logisch. Waarom een pensioenleeftijd van 67 jaar opnemen in de pensioenovereenkomst – ook vaak aanvullende arbeidsovereenkomst genoemd immers – en dan toch een werknemer eerder willen ontslaan?

Ook bij doorwerken na de pensioenleeftijd volgens de pensioenregeling zal goed opgelet moeten worden als de ene werknemer wel door mag werken en een andere werknemer niet.

Over deze discussies  zal ongetwijfeld nog veel geprocedeerd worden.

Theo Gommer
Over Theo

Mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group, bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en bij de Visitatie Commissie Pensioenfondsen. Hij was tot 2018 voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als [...]

Bekijk profiel