Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Lijfrente in 2018 geëxpireerd? Tijd voor actie!

Dit bericht betreft een attendering inzake de naderende overschrijding van de wettelijke termijn.

Als de opbouwfase – dit is de periode waarin nog geen uitkeringen plaatsvinden – van een lijfrenteproduct eindigt en de expiratiedatum dient zich aan, dan zal een recht op periodieke lijfrente-uitkeringen moeten worden aangekocht en zal de hoogte van de termijnen moeten worden vastgesteld. Daar bestaat een wettelijke uitvoeringstermijn voor.

 

Voor lijfrenten die in 2018 zijn geëxpireerd in verband met het op die datum in leven zijn van de verzekeringnemer/verzekerde, eindigt op 31 december 2019 de wettelijke uitvoeringstermijn. Als de wettelijke termijn wordt overschreden, wordt fiscaal een afkoop aangenomen. Dit kan verstrekkende fiscale gevolgen hebben. Als nog geen actie is ondernomen, dan is het nu de hoogste tijd daarvoor. Laat de verzekeraar of bancaire instelling tijdig weten wat er met het lijfrentekapitaal moet gebeuren.

 

De competente inspecteur kan de wettelijke termijn overigens op verzoek verlengen als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Een verzoek om termijnverlenging moet tijdig worden ingediend. Dat kan dan ook het beste ruim vóór het verstrijken van de wettelijke termijn worden gedaan, dus vóór 1 januari 2020.

 

N.B.: De wettelijke termijn eindigt bij het einde van het tweede kalenderjaar volgend op het jaar van overlijden. Bij overlijden vormt de overlijdensdatum in principe de ‘contractueel overeengekomen datum’. Dat betekent dat wanneer in 2017 een lijfrentekapitaal als gevolg van een overlijden 'beschikbaar is gekomen' ook voor het einde van dit jaar actie moet worden ondernomen. Er zal een nabestaandenlijfrenten moeten worden vormgegeven.

Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships