Loonsanctie na gebouwenangst werkneemster

Rechtbank Den haag oordeelt of een werkgever voldoende re-integratie-inspanningen pleegt voor een werkneemster met gebouwenangst.

Een WIA-aanvraag is afgewezen vanwege onvoldoende re-integratie-inspanningen en er wordt een loonsanctie opgelegd. Spoor 1- en spoor 2-mogelijkheden zouden onvoldoende onderzocht zijn.

De werkneemster was uitgevallen met psychische klachten. Volgens de werkgever zijn de beperkingen van werkneemster een opeenstapeling van factoren, de reis naar het werk, toegang tot het gebouw en de lift. Telewerken is wel onderzocht maar niet mogelijk gebleken.

De arbeidsdeskundige geeft aan dat wel de onmogelijkheden van de toegang tot het gebouw zijn onderzocht, maar niet aangegeven wordt wat wel mogelijk is, bijvoorbeeld door af te wijken van het beveiligingsplan voor het pand en of er gewerkt kan worden met een niet-automatische draaideur.

De rechtbank gaat daar nog in mee ook wonderbaarlijk genoeg en vindt de re-integratie-inspanningen daardoor onvoldoende.

Tsja, apart hoor. Als zelfs een ministerie die er heus alles aan gedaan heeft gedwongen wordt om volledige veiligheidsprotocollen aan te passen dan gaat het allemaal wel erg ver. Dat er niet genoeg gekeken zou zijn naar andere vacatures binnen de Rijksoverheid die geschikt zouden zijn, is natuurlijk ook een raar argument. Moet dan voor ieder pand gekeken worden naar aanpassingen van veiligheidsprotocollen? Het illustreert maar weer hoe ver de eisen aan de werkgever gaan bij ziekte van een werknemer.