Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Politiek roert zich in discussie dalende dekkingsgraden pensioenfondsen

Nadat in de media op verschillende manieren aandacht is gevraagd voor de problematiek van de dalende dekkingsgraden van pensioenfondsen en de daarmee samenhangende mogelijke kortingen, komt de politiek ook in actie.

 

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft op 13 augustus 2019 enkele vragen gesteld aan minister Koolmees van SZW en de gerezen situatie in een interview toegelicht via BNR.nl. Ook professor Lutjens, hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam geeft in een interview op BNR.nl zijn visie op deze zaak.

Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is in belangrijke mate verantwoordelijk voor het ontstaan van deze voor pensioenfondsen ‘desastreuze’ situatie, waarbij de dekkingsgraden van pensioenfondsen onder de 100% daalden. Ook gemaakte keuzes door de wetgever zijn debet aan deze situatie.

Daarom heeft Pieter Omtzigt een reeks (13) vragen op minister Koolmees afgevuurd en hem verzocht, voor zover nodig, een onderzoek in te stellen naar:

  • De gevolgen voor het Nederlandse pensioenstelsel indien de rente langdurig (tien jaar) rond het huidige niveau blijft, rekening houdend met het oude als het nieuwe pensioenstelsel
  • Of een kapitaal gedekt pensioenstelsel bij de langdurige lage of negatieve rentes optimaal is en welke beleidsopties Nederland heeft met het pensioenstelsel en/of dit ECB beleid
  • Waar de grenzen van het ECB-mandaat liggen en hoe dit wordt getoetst
Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships