Registratie persoonsgegevens in Incidenten- en het Extern Verwijzingsregister terecht

In 2014 is door het Openbaar Ministerie conservatoir beslag gelegd op de betaalrekeningen van de consument en in 2015 op de hypothecair verbonden onroerende zaken. De consument is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid bij het exploiteren van hennepkwekerijen en witwassen van de daaruit gegenereerde opbrengsten.

Vervolgens heeft de bank de consument op de hoogte gebracht dat zijn financiering is ondergebracht bij de afdeling Bijzonder Beheer.

In 2017 heeft de bank de consument geïnformeerd dat zijn persoonsgegevens zijn opgenomen in het Incidenten- en het Extern Verwijzingsregister (EVR) voor een periode van 8 jaar i.v.m. zijn betrokkenheid in een strafrechtelijk onderzoek.

 

De bank heeft in januari 2018 de financieringsrelatie met de consument opgezegd, de financieringen opgeëist en de betaalrekeningen per 9 april 2018 geblokkeerd en opgeheven.

 

De consument heeft herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen de registratie van zijn

persoonsgegevens in het Incidentenregister en het EVR en vordert verwijdering van zijn persoonsgegevens en vergoeding van de advocaatkosten.

 

De geschillencommissie komt tot de conclusie dat de registratie van de persoonsgegevens van de consument in de genoemde registers rechtmatig was, aangezien het voor registratie niet noodzakelijk is dat strafrechtelijke schuld bewezen is. Ook wordt de vordering ter vergoeding van de advocaatkosten afgewezen.

Hans Swagten
Over Hans

Drs. Hans C.G. Swagten CPC is pensioeneconoom en Certified Pension Consultant (CPC). Hij heeft een ruime ervaring in pensioenadvisering en treedt regelmatig als docent op bij verschillende pensioenopleidingen. Daarnaast is hij voorzitter van de Examencommissie van de MPLA van Oysterwyck [...]

Bekijk profiel