Rekening en verantwoording na ten onrechte onttrekking bedragen aan vermogen erflater?

Na het vrijvallen van de nalatenschap komt regelmatig de vraag op of Na het vrijvallen van de nalatenschap komt regelmatig de vraag op of één van de erfgenamen niet bevoordeeld is of niet zelf al te enthousiast bedragen heeft opgenomen van de erflater. Het is echter niet altijd makkelijk om hard te maken dat er bevoordeling heeft plaats gevonden of waar de bedragen zijn gebleven en of dat de overledene geen toestemming voor de besteding kan hebben gegeven. Op zich mag iedereen immers doen en laten met zijn geld wat hij of zij wil. Het beheer van bankrekeningen als zodanig is ook niet genoeg hiervoor als niet blijkt dat de overledene wilsonbekwaam was en geen rekening en verantwoording vroeg voor de opnames van de bankrekening en zelf gewoon nog zicht had op wat er op de bankrekeningen gebeurde. Er is dan geen sprake van beheer geweest en daarvoor hoeft er door de (vermeend) bevoordeelde erfgenaam geen rekening en verantwoording afgelegd te worden.

Soms wordt dat door zowel erflater, maar ook zelfstandig door de bevoordeelde erfgenaam terecht gevonden ook. Veelal is dat dan omdat bijvoorbeeld dat ene kind veel meer omgaat nog met de ouder en veel meer zorgtaken doet. Dat is toch nogal willekeurig. Vaak hebben de overige erfgenamen daar simpelweg geen tijd voor gehad vanwege eigen werk- of gezinsverplichtingen (en tsja ook werkenden zijn nu eenmaal mede nodig vaak om direct of indirect de uitkering van de mantelzorger en overigens ook de rest van Nederland mee financieren). Ook werden ze min of meer weggehouden door die ene bevoordeelde erfgenaam die de mantelzorg wel even organiseerde en dat zich kennelijk financieel kon veroorloven. Duidelijk is dus wel dat het tijdig delen van inzicht in de financiën van de ouders en voorkomen van beïnvloeding van oudere ouders een uitdaging op zich is.

 

 

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel