Schenking aan echtgenote?

image_pdf

Twee huwelijkspartners zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Er wordt een overeenkomst gesloten voor de overdracht van â‚ € 10.000.000. De bedrijven van de overdragende partner gaan failliet waar de overdracht waarschijnlijk door is ingegeven. Volgens de overdragende partner is hier sprake van het voldoen aan een natuurlijke verbintenis. De rechtbank oordeelt echter dat de huwelijkse voorwaarden geen grondslag opleveren voor de overdracht noch dat er blijkt dat er sprake is van gedrongenheid tot het betalen van het bedrag.

Voordat sprake is van een schenking moet eerst beoordeeld worden of sprake is van een natuurlijke verbintenis. De successiewet rekent die eerst tot de schenkingen, maar stelt ze vervolgens onder voorwaarden weer vrij. In dit geval lukt het dus niet om op die vrijstelling een rechtsgeldig beroep te doen.

 

 


Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel