Te goedkoop pand gekocht van BV en ontvangen sleutelgeld voor DGA belast als voordeel uit aanmerkelijk belang

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat vennootschap en aandeelhouder zich bewust zijn van bevoordeling van de DGA bij te goedkope overdracht van een pand en ontvangen van sleutelgeld voor een nieuwe huurder met belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang tot gevolg. 

Na een boekenonderzoek vindt de belastingdienst dat een DGA te goedkoop een pand van zijn BV heeft gekregen. Ook wordt er door een nieuwe huurder van het pand een fors bedrag aan sleutelgeld betaalt aan de DGA in plaats van de BV. De rechtbank vindt dat deze voordelen genoten zijn in de hoedanigheid aandeelhouder. BV en aandeelhouder moeten zich bewust zijn geweest van de bevoordeling. Er is daarom sprake van belastbaar genoten voordeel uit aanmerkelijk belang.

 

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel