Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Tegenbrief Pensioenkortingen: Vertel het hele verhaal

Nadat zondag 13 oktober jl. meer dan 40 prominenten zich in een brandbrief voor een aanpassing van de rekenregels had uitgesproken om dreigende pensioenkortingen te voorkomen, komt nu een aantal tegenstanders, bestaande uit pensioenwetenschappers en de president van De Nederlandsche Bank met een reactie.

In hun reactie geven ze aan dat als opeens gerekend gaat worden met een ‘prudent verwacht rendement’ de marktwaarde wordt herverdeeld tussen generaties. Hierbij spelen 2 mechanismen een rol, die door de schrijvers van de brandbrief niet zouden zijn onderkend.

 

  1. een verhoging van de rente leidt tot een hogere dekkingsgraad, waardoor nu al meer geld uitgekeerd, dat straks niet meer in kas zit
  2. de risicopremie wordt weliswaar geïncasseerd, maar het risico zelf staat nog open. De (risico)premie wordt dan uitbetaald aan de gepensioneerden, terwijl die nog niet gerealiseerd is. Bovendien worden de toekomstige beleggingsrisico’s bij de jongeren gelegd

Zou de rekenrente met 2% worden verhoogd, zouden jongeren 20% tot 30% van hun pensioenvermogen verliezen ten gunste van de ouderen.

 

De boodschap van de ‘tegenstanders’ is niet dat ze op voorhand tegen uitstel van pensioenkortingen zijn, maar zij zijn van mening dat wel het hele verhaal verteld moet worden. Het hanteren van een hogere rekenrente is een zero-sum-game. De winst van de ene partij is het verlies van de andere partij. Beide kunnen er niet op vooruit gaan.

Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships