Verlengen van uw pensioencontract

image_pdf

Bij de verlenging van een pensioencontract is veel geld te besparen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Een pensioencontract met een verzekeringsmaatschappij, de uitvoeringsovereenkomst genaamd, wordt meestal voor een periode van 5 of 10 jaar aangegaan. Als uw contract afloopt heeft u de keuze om het contract te verlengen of een nieuw contract te sluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij. Het verlengen van een contract of het afsluiten van een nieuw contract geeft u de mogelijkheid om de voorwaarden opnieuw uit te onderhandelen. De ervaring is dat hier veel geld mee te besparen is. In de praktijk wordt vaak onderhandeld op de administratiekosten en eventueel de omvangskorting. De onderhandelingsruimte op deze punten is echter bijzonder beperkt is. Er zijn meer onderhandelingspunten.

Vaak wordt daar geen aandacht aan besteed en dat is jammer. Want juist op die andere punten is veel geld te besparen. Hierbij moet worden gedacht aan verlaging van de excassokosten, verhoging van de winstdelende reserve en verbetering van de exitbepalingen. Ook is het niet ondenkbaar om de rekenrente (3% of 4%) voor bepaalde delen van uw pensioencontract uit te onderhandelen.

Onderhandelingen over deze punten vereisen veel kennis van zaken op het gebied van de verzekeringstechniek en actuarieel rekenen. Verzekeraars komen bij dergelijke onderhandelingen met door de wol geverfde onderhandelaars. Zorg dat u minstens net zo beslagen ten ijs komt als zij.

Noteer alvast de einddatum van uw pensioencontract / uitvoeringsovereenkomst en onderneem tijdig actie. De praktijk leert dat minimaal 1 jaar van tevoren beginnen geen overbodige luxe is.

Zie ook het artikel Governance bij verzekerde pensioenregelingen over inspraak van werknemers bij verlengingen

Jan van Harten
Over Jan

Jan van Harten is Master of Arts in Pensions and Life Assurance en is sinds 1995 werkzaam als pensioenspecialist. Zijn specialisatie bestaat met name uit het adviseren, ondersteunen en begeleiden van werkgevers en ondernemingsraden op fiscaal, civiel-juridisch en verzekeringstechnisch [...]

Bekijk profiel