Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Verzekeraar moet vervangende vlucht vergoeden

Een Consument gaat op reis. Op de dag van zijn terugreis moet hij vier uur na aankomst op Schiphol in Den Haag zijn voor een rechtszaak. Zijn vlucht heeft vijf uur vertraging. De reisverzekeraar moet de kosten van het laatste beschikbare ticket op een andere vlucht betalen. De kans op vertraging was 0,8%. De geschillencommissie noemt dit een onvoorziene buitengewone omstandigheid.Het geschil
De reisverzekering biedt een dekking tegen onvoorziene buitengewone omstandigheden. De verzekeraar verklaart dat hij de extra kosten vergoedt als “zich iets heel bijzonders voordoet en een verzekerde om die reden naar huis moet”. De consument moest (in 2013) op tijd thuis zijn, voor een rechtszaak die van te voren vaststond. Volgens de verzekeraar is er geen sprake van een onvoorziene omstandigheid. 

De consument stelt dat zijn planning voldoende ruim was om op tijd in de rechtszaal te zijn. Volgens de statistieken van Schiphol is de kans op een vertraging van meer dan drie uur op een lange afstandsvlucht in 2013 gemiddeld 0,8%. Met een vertraging van drie uur of minder, zou de consument zijn afspraak nog wel hebben kunnen nakomen. 

De verzekeringsvoorwaarden
De verzekeringsvoorwaarden bepalen dat “de extra reiskosten vergoed worden indien de terugreis in redelijkheid niet op het oorspronkelijke tijdstip kan plaatsvinden wegens een onvoorziene buitengewone omstandigheid”. De verzekeraar vindt dat “indien zich iets heel bijzonders voordoet en een verzekerde om die reden naar huis moet”, de extra kosten worden vergoed.

 De uitspraak
De geschillencommissie heeft geen begrip voor het standpunt van de verzekeraar dat de rechtszaak de reden is waarom verzekerde naar huis moet terugkeren. Als de rechtszaak de reden van terugkeer is, is er geen sprake van een onvoorziene buitengewone omstandigheid. 

De geschillencommissie geeft de Consument gelijk. De reden dat de extra kosten gemaakt worden is de vertraging. De voor de Consument gunstige redelijke uitleg wordt gekozen. De geschillencommissie verwijst naar artikel 6:238 lid 2 BW. De geschillencommissie beoordeelt of de vertraging van vijf uur een onvoorziene buitengewone omstandigheid is. Het oordeel is dat een kans van 0,8% voldoende is, zelf als de reis krap is gepland.

Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships