Verzet tegen uitdelingslijst na overlijden bij benificiare aanvaarding

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat het verzet tegen de uitdelingslijst en rekening en verantwoording niet-ontvankelijk is, omdat er sprake is van de lichte vereffeningsprocedure.

Bij de afwikkeling van een nalatenschap is het van belang om de juiste procedures te volgen of ze in ieder geval goed te kennen zodat er procedures ten onrechte worden ingesteld wat erg zonde is van de moeite en eventueel geld dat daarmee gepaard gaat. Voor Rechtbank Midden-Nederland ging het om een erflaatster die een aantal kinderen had onterfd.

De overige kinderen hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard. De onterfde kinderen verzetten zich tegen de uitdelingslijst van de erfenis en de afgelegde rekening en verantwoording. De rechtbank vindt dat verzoek echter niet-ontvankelijk omdat er slechts sprake is van een lichte vereffeningsprocudre, dus zonder dat een vereffenaar speciaal is aangewezen, en dan is een dergelijk verzet niet mogelijk.

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel