Voorstel vervroegde pensionering zware beroepen gaat vakbonden niet ver genoeg

In een artikel in de Telegraaf van zaterdag 9 maart jl. en het AD van 12 maart jl. hebben de werkgeversorganisaties voorgesteld een lijst met zware beroepen naar Oostenrijks model op te stellen, van waaruit werknemers op 66 jaar ‘vervroegd’ en fiscaal gefaciliteerd met pensioen zouden kunnen gaan, althans als het kabinet en de vakbonden hieraan meewerken.

Het kabinet had al eerder aangegeven de boete bij vervoegde pensionering te willen verlagen.

 

De FNV geeft echter op haar website aan dat de handreiking van de werkgevers niet ver genoeg gaat. Al eerder had de FNV aangegeven de AOW-leeftijd op 66 jaar te willen bevriezen, niet alleen voor de zware beroepen, maar voor iedereen. Daarnaast wil de FNV de boete op regelingen om eerder te stoppen met werken, schrappen. Pas daarna is ruimte voor andere oplossingen.

 

Ten aanzien van de lijst van zware beroepen wordt aangegeven dat het moeilijk is om daar een goede definitie voor te vinden.

 

De door vakbonden FNV, CNV en VCP aangekondigde landelijke actiedag op 18 maart a.s. gaat gewoon door.

Hans Swagten
Over Hans

Drs. Hans C.G. Swagten CPC is pensioeneconoom en Certified Pension Consultant (CPC). Hij heeft een ruime ervaring in pensioenadvisering en treedt regelmatig als docent op bij verschillende pensioenopleidingen. Daarnaast is hij voorzitter van de Examencommissie van de MPLA van Oysterwyck [...]

Bekijk profiel