Vruchtgebruik na aflossing kindsdeel erfenis?

Rechtbank Rotterdam neemt een eigen beslissing na niet in wettelijk systeem passend verzoek van weduwnaar tot vestiging vruchtgebruik over afgeloste niet opeisbare vorderingen van de kinderen na overlijden van moeder.

Kinderen hebben als erfgenaam van hun overleden moeder na toepassing van de wettelijker verdeling een geldvordering op hun vader. De vader wil die vordering aflossen na het aangegaan zijn van een nieuw geregistreerd partnerschap in plaats van goederen ter waarde van hun vordering in bloot eigendom over te houden. Om grip te houden op het afgeloste bedrag wil hij daar wel een vruchtgebruik op laten vestigen. De kantonrechter wijst erop dat het wettelijk systeem alleen voorziet in een vruchtgebruik op ter aflossing overgedragen goederen. Een vruchtgebruik op geld past dus niet in het wettelijke systeem. De kantonrechter vindt het echter wel passen binnen de bedoeling van de wetgever. De kantonrechter neemt daarom een eigen beslissing in plaats van op het verzoek te beslissen en bepaalt dat de vader voor ieder kind een bankrekening opent en daarop het af te lossen bedrag stort. Ieder kind wordt daarvan eigenaar. De vader mag als wettelijk vertegenwoordiger niet over dat geld beschikken en op geen enkele andere wijze mag gebruiken.  Vader heeft het vruchtgebruik ook tot na meerderjarige leeftijd, maar maximaal tot leeftijd 28 van een kind. De vader mag tot die leeftijd bepalen wanneer het geld wel of niet ter beschikking wordt gesteld.

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel