Werkgeversaansprakelijkheid na tilwerkzaamheden?

Gerechtshof Den Haag oordeelt in hoger beroep over de aansprakelijkheid van een werkgever in verband met tilwerkzaamheden.

Een werknemer spreekt het uitzendbureau en het inlenende bedrijf aan voor klachten aan nek, schouder en arm. Ook zou sprake zijn van het carpale-tunnelsyndroom. Diens stelling is dat die het gevolg zijn van zware tilwerkzaamheden. De aansprakelijkheidsverzekeraar wordt ook in de procedure betrokken.

Gerechtshof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de werknemer niet aan diens stelplicht voldoet. De arbeidsomstandigheden en de te tillen gewichten daarbij worden onvoldoende duidelijk aangegeven en zijn soms onjuist. Het slachtoffer had ook onregelmatige werktijden en niet duidelijk genoeg is met hoeveel werknemers containers met dozen zijn geleegd. Het gerechtshof maakt verschillende berekeningen van dozen en tijdseenheden, maar komt daarmee niet op de hoeveelheid tilactiviteiten zoals gesteld.

De omkeringsregeling is in dit geval niet van toepassing. Het Carpale-tunnelsyndroom en overige klachten komen ook voor zonder relatie met de werkomstandigheden. Een causaal verband is ook niet af te leiden uit de overlegde medische informatie. Bovendien zijn er ook bij andere opdrachtgevers en werkgevers werkzaamheden verricht. De claim wordt dan ook afgewezen.