Zorgkosten zonder opdracht van zorgverzekerde

Rechtbank Rotterdam oordeelt over een zorgverzekerde die door de zorgverzeker voorgeschoten zorgkosten niet wil terugbetalen nadat diens huisarts zonder toestemming een duurder dan gebruikelijk bloedonderzoek laat verrichten.

Een zorgverzekeraar vordert dat een zorgverzekerde niet verzekerde zorgkosten terugbetaalt die verzekeraar heeft voorgeschoten. Er is een bloedonderzoek verricht door een laboratorium die vallen onder het eigen risico.

Verzekerde laat ieder jaar een bloedonderzoek verrichten naar de vitamine B en D waardes, maar dit jaar heeft de huisarts kennelijk om een uitgebreider bloedonderzoek en immunologisch onderzoek laten verrichten. Volgens verzekerde was daar geen opdracht voor gegeven en is niet gewaarschuwd voor de hogere kosten daarvan. Hij vindt dan ook dat hij ze niet verschuldigd is.

De rechtbank vindt dat ondanks dat verzekerde geen opdracht heeft gegeven aan de huisarts, maar dat het laboratorium er wel op mocht vertrouwen dat de huisarts die bevoegdheid wel had. De opdracht kwam van de huisarts van verzekerde en er was door verzekerde bloed afgestaan. Of de huisarts foutief heeft gehandeld is een zaak tussen verzekerde en de huisarts. Verzekerde moet aan verzekeraar de voorgeschoten kosten betalen.