Zorgverzekeringsfraude

Rechtbank Rotterdam oordeelt over een zorgverzekeringsfraude door een zorgverlener.

Bij zorgverzekeringen komt niet alleen fraude voor door zorgverzekerden, maar met regelmaat ook door zorgverleners.

In een procedure voor Rechtbank Rotterdam heeft de zorgverlener verschillende declaraties voor fysio- en manuele therapie behandelingen van patiënten ingediend zonder dat daar een behandeling daadwerkelijk heeft plaats gevonden. De verdediging had nog gesteld dat vrijspraak moest volgen, omdat de declaraties zelfstandig opgemaakt werden door de praktijkassistentes.

De rechtbank vindt dat niet aannemelijk. De verdachte had volledige zeggenschap over en verantwoordelijkheid voor het declaratieproces in de fysiotherapiepraktijk. De praktijkassistente voerde slechts gesproken of declaratieberichten met declaratiecodes uit. Ook is patiëntverwarring niet aannemelijk, het gaat over 144 behandelingen in een periode van vijf jaar bij een patiënt bijvoorbeeld. Ook andere patiënten verklaren behandelingen niet te hebben gekregen.

Er wordt een forse taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Er is in een verantwoordelijke rol voor eigen gewin misbruik gemaakt van het zorgverzekeringsstelsel volgens de rechtbank en daar heeft de rechtbank natuurlijk groot gelijk in.